Rode hond en de rol van de optometrist

In de jaren ’70 kwam rubella nog veel voor. Destijds waren er gemiddeld 1000 meldingen van rode hond. In 1974 heeft de overheid het rubella vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor nieuwgeboren meisjes en sinds 1987 ook voor jongens. Nu komt rodehond nog maar zelden voor.image

Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is rubella op te lopen. Er zijn nog steeds zuigelingen die niet worden gevaccineerd en er bestaat een kleine kans op rubella. De meesten kennen rode hond van de zichtbare huiduitslag. Echter is er bij ongeveer 50% van de besmette personen geen, of zeer vage klachten merkbaar. Daarnaast zijn er nog vele andere uitingen van rubella en dit hoeft niet altijd gepaard te gaan met huiduitslag.

Omdat rubella niet een heel eenduidig beeld toont worden pati├źnten vaak van het kastje naar de muur gestuurd en komt er (te) laat een diagnose.

De optometrist is onder andere opgeleid om rubella te herkennen. Rubella heeft, net zoals vele andere systemische aandoeningen, invloed op het oog. De iriskleur kan verschillen en bij de aangeboren versie ontstaat er vaak op zeer jonge leeftijd een vorm van staar of scheelzien. Prinses Christina is een voorbeeld, zij heeft een voor de buitenwereld zichtbare oogafwijking omdat haar moeder, prinses Juliana, tijdens de zwanger rubella heeft opgelopen.image

Hoewel rode hond tegenwoordig zeldzaam is betekent niet dat het niet meer voorkomt. Optometristen zijn daarom altijd alert op de tekenen van deze aandoeningen om zo uw gezondheid te garanderen.

 

 

Referenties:

RIVM Bilthoven (2014)

Vijayalakshmi, P., Rajasundari, T. A., Prasad, N. M., Prakash, S. K., Narendran, K., Ravindran, M., … & Brown, D. W. (2007). Prevalence of eye signs in congenital rubella syndrome in South India: A role for population screening. British Journal of Ophthalmology, 91(11), 1467-1470.

Dit artikel is geschreven door:
Ricardo Geraerds Thesingh
Leerling Optometrie bij Plesman Optometrie